top of page

Russetidens Sikkerhet: 8 praktiske tiltak for å forebygge og forhindre vold og voldtekt

Sikkerhet under russetiden burde være en prioritet. Alle fortjener å kunne nyte denne spesielle tiden uten frykt eller bekymringer. La oss sammen jobbe for å skape en kultur og et miljø der alle føler seg trygge og respektert – det er nøkkelen til å sikre at russetiden blir en positiv og minneverdig opplevelse.

Følelsen av sikkerhet bør være en selvfølge, men dessverre er virkeligheten ikke alltid slik. Russetiden kan noen ganger være preget av uønskede hendelser, inkludert vold og voldtekter. Det er på tide å ta tak i dette problemet og skape en russetid som er trygg for alle.

Å ta ansvar for ens egen og andres sikkerhet under russetreff er viktig. Her er noen tiltak man selv kan gjøre:


1. Vær bevisst og respektfull: Ha en klar forståelse av samtykke og respekt. Vær oppmerksom på andres grenser og respekter dem. Kommuniser tydelig og vær klar på dine egne grenser.


2. Reise i grupper og hold sammen: Unngå å være alene og reis helst i grupper. Det er tryggere og kan redusere sårbarheten.


3. Pass på hverandre: Ta vare på venner og bekjente. Hvis noen virker ukomfortable eller i nød, hjelp dem og få andre til å engasjere seg.


4. Vær oppmerksom på omgivelsene: Vær oppmerksom på dine omgivelser og sørg for at du er i trygge områder. Hvis noe virker mistenkelig eller farlig, unngå det.


5. Vær edru og forsiktig med alkohol og andre stoffer: Å være edru kan hjelpe deg med å ta bedre beslutninger og være mer oppmerksom på situasjonen rundt deg. Overforbruk av alkohol og andre stoffer kan gjøre deg sårbar.


6. Ta kontakt med sikkerhetspersonell ved behov: Ikke nøl med å kontakte sikkerhetspersonell eller andre autoriteter på russetreffet/festen hvis du føler deg truet eller ser en situasjon som virker farlig eller ubehagelig.


7. Del informasjon og ressurser: Spre informasjon om viktigheten av sikkerhet blant russen og del ressurser for støtte og hjelp til de som trenger det.


8. Russeknuter: Ikke føl deg presset til å gjøre noe du ikke vil, sett grenser for deg selv!

Noen av knutene kan være å gjøre gode gjerninger, delta i ulike arrangementer, utføre stunt, kle seg i spesielle antrekk, eller til og med gjøre ting som kan virke mer dristige eller risikable. Det er viktig å merke seg at selv om russeknuter ofte er ment for å være morsomme og skape minnerike opplevelser, bør de aldri oppmuntre til farlig eller skadelig atferd. Det er viktig at russefeiringen skjer innenfor rammer som er trygge og respektfulle, både for deltakerne selv og for samfunnet rundt dem.


Å ta disse enkle, men effektive, tiltakene kan bidra til å skape et tryggere miljø på russetreffene og redusere risikoen for vold og voldtekt. Å være oppmerksom på ens egen sikkerhet og være støttende og ansvarlig overfor andre er nøkkelen til å skape et trygt og hyggelig russetidmiljø.


Vold og voldtekt er fortsatt et stort problem.

  • 1 av 3 kvinner i Norge blir utsatt for vold.

  • 1 av 5 kvinner blir voldtatt i løpet av livet.

  • 50% av disse før de er 18 år, viser en offentlig rapport fra februar i år.

  • 50% av alle menn vil oppleve å bli utsatt for alvorlig vold etter fylte 18 år.

Ifølge statistikk, så har både du og jeg 2-3 personer blant familie og venner som har blitt eller kommer til å bli voldtatt.


Hjelp oss med det forebyggende arbeidet ved å dele denne artikkelen!bottom of page